Alicante Gastronomie

Toeristische Informatie

De gastronomie van Alicante richt zich op de uitmuntendheid van de Mediterraanse keuken: groenten, peulvruchten, vis, zeevruchten en fruit, allemaal vers en onlangs verzameld, om zo heerlijke gerechten te maken en met een ingrediënt in de hoofdrol: rijst, die hier in wel honderd verschillende manieren wordt voorbereidt en die in meer dan honderd verschillende gerechten kan worden gebruikt vergezeld door een goed glas wijn. Om de kwaliteit van het dessert te versterken, is er niks beters dan de noga’s uit Alicante.

De onvervalste gastronomie uit Alicante heeft een grote traditie die gedurende eeuwen in stand is gebleven op basis van zeeproducten en groenten. Het zouten is bekend uit de Romeinse periodes aangezien archeologische overblijfselen dit aangetoond hebben dat toendertijd al gepekeld werd. Tegenwoordig bevinden populaire tonijn en kuit zich in een concurrentiestrijd met andere minder bekende soorten. Als onvormelijke voorgerechten worden ook wel pepers, penen, uien, kappertjes en augurken bewaard in azijn.

In Alicante vinden we bovendien schelpdieren van hoge kwaliteit met als heerser van de kust van Alicante de rode garnalen. Op het gebied van de vis, is de zeebarbeel de meest smaakvolle, gevolgd door de sardien, wijting en tonijn. We kunnen ook het vlees vinden in stukjes gesneden, gekneed in ´balletjes´, grote vleesballen, ook wel ´tarongetes´ genoemd zonder de worsten te vergeten, 'morcilla's', 'blanquets' en droge worst

Het meest voortreffelijke gerecht in de keuken van Alicante is de rijst voorbereidt op verschillende manieren met vlees, vis, schelpdieren en groenten, de 'Arroz a banda', gekookt met visbouillon die later wordt afgegiet, 'el caldero', het favoriete gerecht van de visserslui, 'la olleta' voorbereidt met groenten waar ook vlees en worst aan toegevoegd kan worden. Echt typisch in Alicante zijn de 'coca's', koek bestaande uit meel in de oven gebakken, gezouten: degene met tonijn, 'molletes' (kruimels) en droge sardientjes of zoete 'coca's': zoals bijvoorbeeld de 'boba', een heerlijke koek die naar amandelen smaakt.

De hele essentie van de gastronomie in Alicante zou incompleet zijn als de gerechten niet vergezeld zouden worden door wijnen afkomstig uit Alicante, al jarenlang beroemd en de kwaliteiten zijn al bekend sinds de 15e eeuw. De kruidenlikeurtjes zijn ook erg gewild in Alicante, zoals bijvoorbeeld de 'Cantueso' en de 'Herbeta' die vooral in de winter erg gewild zijn om het lichaam te verwarmen. In de zomer worden de volgende verfrissende drankjes genomen: de 'dove', droge anijs met erg koud water en de 'cantabria', gemaakt van aromatische kruiden in combinatie met bevroren water.

En als we het toch over amandelen hebben gehad, moeten we zeker niet vergeten te vermelden dat het meest geliefde dessert de noga is. Zowel in de oorspronkelijke versie als de traditionele soorten als Jiojona (zacht) en Alicante (hard), met honing en ook met amandelen. In de zomer zijn de ijsdrankjes erg gewild, zeer gebruikelijk in deze region, maar ook bijvoorbeeld de horchata gemaakt in Alicante met amandelen, citroen en misschien wel de meest vreemde van allemaal, 'agua de cebada', een vervanging voor de koffie.

Een tip van ons…

Autohuur in Alicante met kortingen gedurende het hele jaar!

Wat zeggen de klanten…

Stars Review 10 Nov 2019

Ook dit jaar was de huurauto via DoYouSpain een goede keus. Jammer dat jullie geen auto´s verhuren in Italië!